Losemi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

- Lösemi nedir?

Lösemi halk arasında kan kanseri diye bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur. Eğer tedavi edilmezse olay kısa sürede hastanın kaybı ile sonuçlanır.

- Çocuklukta Lösemi görülür mü?

Çocuklarda en sık görülen kanser türü Lösemidir. Beyaz ırkta çocukluk çağında Löseminin sıklığı 100.000 canlı doğumda yaklaşık 5 kadardır.

- Lösemi çocuklarda en sık hangi yaslarda ortaya çıkar?

Lösemi en sık 2 - 5 yasları arasında görülür. Bu dönem çocuklarda Lenf dokusunun en aktif olduğu dönemdir.

- Çocuklarda Lösemiye neden olan faktörler nelerdir?

Her şeyden önce tüm kanserler gibi Löseminin de genetik bir hastalık olduğunu, yani vücudumuzdaki kanser önleyici veya kanser yapıcı genlerdeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığını bilmek gerekir. Bu bozulmayı kolaylaştıran bazı faktörler vardır. Bunlar arasında iyonizen radyasyon, bazı virüsler, bazı kimyasal maddeler ve bazı genetik hastalıklar sayılabilir.

- Löseminin belirtileri nelerdir? Bir ebeveyn hangi durumlarda Lösemiden şüphelenmelidir?

Löseminin klinik belirtileri birçok hastalık ile karışır. Halsizlik, iştahsızlık, solukluk, düşmeyen ateş, deride morluklar veya küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerinden kanama, karında sislik, lenf bezlerinde büyüme, kol ve bacak ağrıları bunlar arasında sayılabilir. Bunlardan birinin veya birkaçının olması durumunda bir çocuk kan ve kanser hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

- Lösemi ölümcül bir hastalık midir? Bu hastalıkta sağ kalma oranı nedir?

Lösemi çocukluk çağında görülen kanserler arasında tedavi şansı en yüksek olanlardan biridir. Günümüzün modern tedavi protokolleri ile akut Löseminin genel anlamda tedavi şansı %70 - 75 dir. Bazı Lösemi tiplerinde bu oran %90 in üzerine çıkmaktadır.

- Lösemi tedavisi için yurtdışına gitmek gerekir mi, yoksa tedavi olanakları ülkemizde de mevcut mudur?

Ülkemizde Löseminin her türlü tedavisi en modern Sartlarda ve yurt dışından çok daha ucuza yapılabilmektedir. Bunun için yurt dışına gitmek gereksizdir.

- Lösemi oluşmasında yiyeceklerin bir rolü var midir?

Lösemi ile yiyecekler ve yiyecekler içindeki koruyucu maddeler arasında bugüne kadar herhangi bir ilişki gösterilememiştir.

- Lösemi oluşmasında ebeveynin ihmali söz konusu mudur?

Hamilelik sırasında sigara içmek veya uyuşturucu kullanmak ile veya hamileliğin ilk 3 ayında röntgen çektirmek ile Lösemi oluşumu arasında ilgiye işaret eden bilgiler vardır. Bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.

- Lösemi tedavisi her hastanede yapılabilir mi?

Hayır, Lösemi tam donanımlı ve Çocuk Kan ve Kanser Hastalıkları bölümü bulunan bir hastanede tedavi edilmelidir. Bu hastalığın tedavisi ancak bu konudaki uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Çocukluk Çağı Kanserleri (Ç.Ç.K.) tüm kanserler içerisinde % 2 oranında görülür. 15 yas altındaki tüm çocukluk çağı içerisinde rastlanılan ölümlerin %10nu ÇÇK nedeni iledir. Çocukluk çağı kanserlerinin erişkin dönemde görülen kanserlerden klinik, biyolojik ve ve genetik bakımında bir çok farklılıkları bulunmaktadır. Amerika’daki SEER programı sonuçlarına göre Bir milyon nüfuslu bir popülasyonda her yıl yeni kanser görülme sıklığı 129.77 çocuk olarak bildirilmiştir. En fazla 0-5 yas arasında görülmektedir. ÇÇKlerinin görülme sıklığının ülkelere ve coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Örneğin Akut lenfoblastik lösemiye en fazla Çin, Japonya ve Amerika’da rastlanırken, Ortadoğu ve Afrika’da daha az rastlanılmaktadır. Yine Lenfomalara en fazla Afrika rastlanırken, Japonya’da en az rastlanılmaktadır.

Genel olarak çocukluk çağında görülen kanserlerin sıklığı Tablo-1de verilmiştir 1. Bu sıralamaya göre en fazla görülen hastalık lösemilerdir.

Hastalığın Adı ve Görülme Olasılığı (%)

Akut Lösemi /ALL, AML)

27.5

Santral sinir sistemi Tüm.

20.7

Lenfomalar

11.3

Nöroblastoma

7.3

Böbrek tümörleri

6.1

Kemik tümörleri

4.7

Rhabdomyosarkoma

3.4

Retinoblastoma

2.9

Diger tümörler

16.1

Löseve destek olalım çocuklarımıza yeni bir gelecek sağlayalım. https://www.losev.org.tr/v2/tr/default.asp

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.